Nu suntem constienti de fiecare data, insa raportarea la opiniile altora ne ghideaza viata si se poate transforma intr-un obstacol sau intr-un avantaj, in functie de raportarea noastra la cei din jur si la ceea ce gandesc despre noi. Am ajuns sa ne pese mult prea mult de opiniile altora si sa ne raportam mereu la „ce o sa zica lumea” de parca toti cei din jur sunt niste papusari care nu au altceva de facut decat sa ne ghideze vietile. Ce se ascunde totusi in spatele acestei dorinte de a ne conforma in functie de parerea altora?
Noi, oamenii, suntem prin definitie animale sociale. Ne pasa de cei din jur, interactionam cu cei din jurul nostru, suntem facuti pentru a trai in grup, pentru a apartine unei societati, pentru a fi mereu in preajma altora.
Aceasta apartenenta la grup si la societate vine cu un mic inconvenient: ne pasa de parerile celorlalti si suntem atenti la ele, ne influenteaza parerile societatii, grupului. Vrem sa apartinem, sa fim acceptati, sa avem legaturi cat mai puternice cu membrii societatii sau ale grupului.
In trecut, a-ti pasa de parerile celorlalti era un mecanism de supravietuire, de conservare. Ne doream sa ne aliniem cu ordinea sociala, sa ne comportam in asa fel incat sa reusim sa sudam relatii cat mai puternice cu alti oameni.
Dar aceasta caracteristica a firii noastre, de a ne pasa de parerile altora vine si cu un mar otravit. De dragul sanatatii noastre mintale trebuie sa avem grija mereu sa nu ne schimbam principii, trasaturi de baza ale personalitatii, sistemul de valori in care credem doar de dragul altora si al „potrivirii” in societate. E foarte important sa ai un comportament si un raspuns care corespunde unor anumite pareri, normele ale societatii la un moment dat, dar trebuie sa iti pastrezi stima de sine si propria viata personala inainte de toate. Increderea in autenticitatea ta se va obtine foarte greu odata ce o pierzi, si asta doar dupa sesiuni lungi de terapie.
Daca ne uitam putin in istoria omului pe pamant vom vedea ca la inceputuri, cand traiam prin paduri, trebuia sa tinem cont de cei din jur si de grup si sa avem relatii bune cu ei ca sa putem sa ne ferim de pradatori, sa impartim mancarea si sa ne incalzim. Cei care nu puteam sa se adapteze acestui stil de gandire erau lasati sa moara de foame sau erau masa pentru animalele salbatice.
Mai intervine si atractia sexuala. Cei care erau mai carismatici, aveau relatii mai puternice si dovedeau ca le pot intretine erau mai valorosi in grup si atrageau atentia unui partener pentru viitoare relatii sexuale si creare de urmasi. Interesant este ca genetica ne ajuta si ea, copiii aveam predispozitie genetica la a fi carismatici si atragatori, deci era foarte probabil ca perpetuarea speciei sa fie una fara probleme.
Deci e ceva normal, natural sa iti pese de ce cred altii, de opiniile lor despre tine. Cand intervine insa o problema atunci cand tii cont de parerile altora despre tine? Daca ajungi sa te schimbi ca persoana doar de dragul parerii altora si sa le faci pe plac sau daca te temi mereu ca nu vei face pe plac celor din jur deja exagerezi cu aceasta raportare la parerile altora. Prioritatile societatii se vor schimba, asa ca trebuie sa inveti sa te adaptezi si tu la ce va urma. Nu mai avem nevoie sa avem relatii stranse cu toti cei din jur ca sa supravietuim, sa mancam, parerile altora despre noi nu mai cantaresc asa de mult ca in trecut.
Cum sa ne pese mai putin de opiniile celor din jur? Sunt cateva trucuri pe care le poti aplica. Pornesti de la analiza obiectivitatii presupunerilor tale in legatura cu opiniile altor persoane, incerci sa iti dai seama daca intr-adevar cei din jur chiar se gandesc la noi, au opinii despre noi. Dupa acest pas e important sa te gandesti daca opiniile la care te referi chiar au greutate, chiar conteaza pentru tine. Cand trebuie sa te schimbi prea mult ca sa fii in gratiile celor din jur e timpul sa renunti complet la a-ti mai pasa de opinia altora.
In societatile moderne conditionarea strategica incurajeaza simtirea presiunii de a fi placuti in societate, asta pentru a ne conforma. La nivelul subconstientului foarte multa lume e dispusa sa faca orice doar ca sa se „potriveasca” in societate.
Lipsa inteligentei emotionale duce la interpretari gresite ale semnalelor din partea celorlalti. Cultivarea ei si intelegerea importantei sale in perceptia noastra asupra societatii si celor din jur ne vor ajuta cu siguranta sa nu mai tinem cont atat de mult de opiniile altora si sa le interpretam corect.
Si mai e un aspect care nu ar trebui neglijat cand discutam despre impactul parerilor altora si despre cat de mult sau de putin ne pasa de parerile din jurul nostru. Intervine nevoia de a fi vazuti, de a fi recunoscuti in raport cu grupul, de a ne simti puternici in viata noastra, in control total. Si e aici si nevoia de relationare, de validare, de oameni in jurul noastru care vor interactiona cu persoana din spatele mastilor.
Asadar, raportarea permanenta la opiniile grupului, societatii, oamenilor in general face parte din biologia noastra. Directia in care te vei indrepta mai departe depinde doar de tine si de individualitatea ta, de personalitatea ta si de perceptia ta asupra societatii in care te dezvolti.